02 Ocak 2010

IBAN nedir , nerelerde ve nasıl kullanılır

Yeni yılın gelmesi ile birlik artık Türk Bankacılık tarihinde bir dönem daha mazide kalacak. Bankacılıkda artık dünya standartlarına yükselmeye başlama eğilimine girme çabalarına ivme kazandırmış durumdadır. Peki 1 Ocak 2010 itibari ile neler değişecek bankacılık işlemlerinde sıralayalım.

Herşeyden önce hesap no kavramı ortadan kalkacak. Artık işlem yaptığımız hesaplarımız daha farklı kombinasyonlardan oluşan bir kodlama ile ifade edilecek. Peki ne faydası var bize bu sistemin derseniz.

  • numarası kavramı kalkacak. Bu da bankacılıktaki karmaşanın ve her bankanın farklı Her bankaya göre değişen ve çeşitli kombinasyonlarda farklılıklar gösteren hesaphesapnumarası uygulamasının sona ermesi demektir.
  • Özelikle havale ve eft işlemlerinde banka ve şube kodu bilgisi girme zorunluluğu ortadan kalkmış olacak. Aksi halde doğru şube kodu yazmazsanız eft yada havale yaparken paranız doğru hesaba gitmeyebiliyor yada geri dönüyordu.
  • Havale, eft yada diğer bankacılık işlemlerini yaparken karşınıza uzunca bir forum gelir. Bu forma para transferi yapacağınız kişi yada kurumla alakalı tüm bankacılık bilgilerini girmelisiniz. Aksi halde işlem yapma şansınız olmaz. IBAN bu olaya kolaylık getiriyor , işlem yapacağınız kişinin IBAN kodunu girdiğinizde otomatik olarak tüm bilgileri karşınıza gelecek ve daha basit , pratik şekilde işleminizi gerçekleştirme şansınız olacaktır.
Peki IBAN kodunun açılımı nedir ve  nasıl alacaksınız ?
IBAN = İnternatiol Bank Account Number şeklinde tanımlanan ve uluslararası banka hesap numarası olarak çevirebildiğimiz, tüm dünyada geçerli bir bankacılık kodlama şeklidir.
Bu uygulama ile Türk Bankacılık sistemi ve bankacılık sektörü uluslar arası vizyonda kendine yer bulmuş olacak ve standartlarını yükseltecektir.
ibanBu konudaki tüm düzenlemeler Türkiyede 2008 yılı itibari ile yapılmaya başlandı. Merkez bankası bünyesinde gerçekleşen planlamalar ve düzenlemeler sonucu Türkiyede faaliyet gösteren tüm bankaların bünyesinde bulundurdukları hesaplara IBAN kodu tanımlamaları sağlandı. Bu nedenle IBAN numaramı bilmiyorum , nasıl alıcam diye hayıflanmanıza gerek yok. Bunun yerine bağlı olduğunuz bankanın internet bankacılık sisteminde , şubelerinden yada bankaların websitelerindeki IBAN oluşturma  araçlarından faydalanarak IBAN kodunuzu oluşturabilirsiniz.
Eğer var olan IBAN kodunuzu doğrulamak isterseniz TBB ‘nin IBAN doğrulama sayfasından teyit edebilirsiniz.


IBAN kodu nelerden oluşur
IBAN’ın özel bir kodlama olduğu söylemiştik. Bu kodlama içerisinde çeşitli bilgiler saklanmıştır. Tanımlanan bilgiler içerisinde ülke kodu , ilgili banka kodu ve hesap numarası ile ilgili bilgiler verilmiştir.
iban_kodu

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder